Mænd der oplever partnervold
I denne artikel får du viden om mænd, der lever med partnervold. Partnervold defineres af WHO som enhver adfærd, som forvolder manden fysisk, psykisk eller seksuel skade. Partnervold adskiller sig fra almindelig vold ved at manden, som er offer for vold, har en intim relation til voldsudøveren.
Når der er tale om partnervold, er der mange der har tendens til automatisk at tænke at, dette er noget kvinder udsættes for. Tallene fortæller dog at dette er langt fra sandheden. Herunder kan du blive klogere på mænd der lever med partnervold i Danmark.
Mænd der lever med partnervold i Danmark
Mænd kan både udsættes for vold fra en mandlig og kvindelig partner. Dertil er der flere former for vold, som også kan opleves forskelligt.
Seniorrådgiver hos mandecentret Jørgen Juul Jensen var forbi DR i oktober 2019, hvor han udtalte sig om mænd der lever i et voldeligt forhold. Jørgen Juul Jensen pointerer at hvert forhold er individuelt, men at det er ret almindeligt at volden i forholdet starter som psykisk vold, hvor manden oplever at blive kontrolleret. Kontrollen omfatter blandt andet hvem manden må se og omgås med, hvor manden eksempelvis skal fortælle hvor han er og hvad han laver når han er ude. Kontrollen kan også være så voldsom at manden ikke må forlade hjemmet.
I nogle tilfælde sker det så at denne psykiske vold udvikler sig til fysisk vold. Her er det ret almindeligt for mænd at eksempelvis blive bidt, revet i, kradset og skubbet. Denne vold kan også udvikle sig til grovere vold, hvor partneren bruger genstande til at udøve vold mod sin partner. Generelt kan det siges at det er ret almindeligt at volden udvikler sig fra at være psykisk til fysisk vold over tid.
Hvilke mænd oplever partnervold?
Statens Institut for Folkesundhed vurderer at der er 19.000 mænd der lever med vold, som er en anelse lavere end antallet af kvinder, som ligger på 38.000. Dog ses en stigende tendens blandt mænd der oplever vold.
Det er meget forskelligt hvilke mænd der oplever vold i deres parforhold og hvordan de oplever denne vold, dog ses at der er nogle specifikke målgrupper, som er mere udsatte end andre:
- Generelt er det mest yngre mænd mellem 16 – 24 år der udsættes for partnervold.
- Mænd der har oplevet partnervold og melder det til politiet, er typisk ældre end andre voldsofre.
- Tal viser at mænd som lever i bi- og homoseksuelle forhold, har højere risiko at blive udsat for partnervold, frem for mænd i heteroseksuelle forhold.
Hvorfor søger voldsudsatte mænd ikke hjælp i højere grad?
Selv om tallene for hvor mange mænd der oplever vold er høje og vurderes at være stigende, er det stadig tabu at være en mand som oplever vold af sin partner. Særligt gør tabu sig gældende når en mand har været udsat for vold af en kvinde. Selv om alle mænd er forskellige, er der nogle årsager der er tilbagevendende, der gør at mænd ikke søger hjælp, eller venter med at søge hjælp:
- Generelt oplever mange mænd at det er svært at, udtrykke sig og sætte svære perioder i livet. Derfor er det meget svært at italesætte den vold manden oplever.
- Selv om vi lever i en moderne tid er vold mod mænd stadig tabu og specielt forbundet med skam, når en mand bliver udsat for vold af en kvinde.
- Mange mænd som er blevet udsat for vold, har ikke meldt dette til politiet, fordi de er bange for at politiet ikke tager dem alvorligt.
Hvorfor forlader mænd ikke en voldelig partner?
For mange mænd er det svært at sige højt at, de bliver udsat for vold, derfor holder de det for sig selv og tør ikke tale om det. Dette er der mange grunde til, som eksempelvis kan være følgende:
- Det kan være svært at bryde med forestillingen om at ‘mænd bliver da ikke slået’ og hvordan vil andre reagere, når manden eksempelvis fortæller dette for vennerne.
- Selv om manden udsættes for vold af partneren, så er partneren stadig en person manden elsker og dertil også hans bedste ven.
- Hvis manden har børn, kan der være en frygt for at miste kontakten til børnene.
- Det kan være svært at få de praktiske ting i orden såsom bolig.
- Når mænd udsættes for vold, er det normalt at få meget lavt selvværd.
Hvor kan mænd som bliver udsatte for vold henvende sig?
I maj måned 2006 så det første mandecenter dagslys i København. Siden er der kommet mange krisecentre for mænd, som både omfatter mandecentre og krisecentre og rundt om i hele landet. Mænd der kan henvende sig til et krisecenter er mænd der befinder sig i en krise af en eller anden grund. Dette kan være alt fra et psykisk nederlag grundet et brud med sin partner, mandens virksomhed er gået konkurs, han har været udsat for psykisk eller fysisk vold og meget mere. Krisecentre for mænd arbejder for at hjælpe mænd ud af deres krise, hvor de ønsker at:
- Etablere et sted hvor manden uforpligtende kan få kontakt til mennesker der lytter og forstår hvad manden går igennem.
- Støtte og styrke mandens egne ressourcer, selvopfattelse og hjælpe ham godt videre i livet.
- At hjælpe manden med at skabe et netværk og få kontakt til dem der kan hjælpe ham godt videre, såsom offentlige instanser, psykologer osv.
- Hjælpe manden med at holde en god relation til eventuelle børn, sådan at børnene oplever en støttende og nærværende far i en svær tid.
Synes du det var spændende og lærerigt at læse om kriseramte mænd, så følg ‘Find Sociale Tilbud’ på LinkedIn, Instagram og Facebook, hvor du dagligt får nyttig viden om blandt andet krisecentre og andre sociale tilbud.