Solbakken er et socialpædagogisk botilbud samt dagtilbud for voksne med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.
Solbakken har i mere end 80 år arbejdet med mennesker med varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne og botilbuddene udvikles løbende, fordi hver enkelt beboer har individuelle behov for støtte.
Solbakken er en selvejende institution under foreningen Jysk Børneforsorg/Fredehjem.
Solbakken består af 7 bofællesskaber med i alt 66 beboere samt 2 mindre dagtilbud.
Målgruppen er voksne med fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser samt senhjerneskadede. Alle borgere har behov for pædagogisk støtte i varierende omfang. Primær målgruppen er borgere med rygmarvsbrok, CP, erhvervet hjerneskade samt udviklingshæmning.
Solbakken har særlig viden indenfor koblingen mellem de fysiske og de kognitive problemstillinger, herunder de sociale konsekvenser det har at vokse op med et handicap.
Solbakkens kerneopgave er at give borgerne mulighed for at udfolde sit potentiale og mestre eget liv – ud fra egne forudsætninger og med afsæt i Solbakkens værdier og etiske grundlag.
Solbakken værdier og etiske principper er baseret på, at den enkelte borger får størst mulig indflydelse og selvbestemmelse i eget liv. Støtten gives som råd, vejledning og praktisk bistand ud fra den enkeltes individuelle ønsker og behov.
Solbakken lægger vægt på at ”det gode liv” er individuelt og det er den enkelte beboer, der definerer dette med udgangspunkt i værdier, livshistorie, ideer til og ønsker for egen livsførelse.
Solbakkens værdier er respekt, dialog, fællesskab og faglighed.
Solbakkens værdigrundlag hviler på fire grundlæggende etiske principper, der skal ses som et samlet hele: Respekt for selvbestemmelse, Hensynet til fysisk og psykisk integritet, Respekt for værdighed, Omsorg for det sårbare liv.
Den pædagogiske opgave ligger i at støtte borgerens muligheder for at udvikle, udvide og mestre egne livsbetingelser med henblik på størst mulig livskvalitet. Neuropædagogik, KRAP, Alternativ Supplerende kommunikation (ASK), inddragelse af netværk, inklusion og medborgerskab er vigtige metoder på Solbakken.
I de enkelte borgeres handleplan (i henhold til § 141 i Serviceloven) fastsættes mål for den pædagogiske indsats. Det overordnede mål er at tilgodese borgernes ønsker og behov således at den enkeltes livskvalitet øges.
Botilbuddene leverer ydelser efter Lov om Social Service § 83 og 85. Aktivitetstilbuddene er etableret efter Lov om Social Service § 103 og 104 vedrørende beskyttet beskæftigelse og aktivitetstilbud.
Personalet på Solbakken er pædagoger, pædagogmedhjælpere, socialrådgivere, sygeplejersker, ergoterapeuter og administrativt personale.