De fleste plejehjem i Danmark er enten kommunale eller selvejende med driftsoverenskomst med en kommune. Herudover findes nogle plejehjem, som hverken er kommunale eller har driftsoverenskomst med en kommune. De kaldes friplejehjem. At være et friplejehjem betyder, at borgere fra hele landet er velkomne til at bo på plejehjemmet. Det betyder også, at hverdagen tilpasses de beboere, som bor på friplejehjemmet samt de borgere, som ønsker at deltage i husets aktiviteter eller blot spise i husets restaurant.
Hvad er et friplejehjem? Hvordan får man en plads på et friplejehjem? Hvad koster det at bo på et friplejehjem? Kan man købe sig til en plads på et friplejehjem? Spørgsmålene er mange, men her er lidt fakta, der gerne skulle svare på det meste:
Til det sidste – er klart NEJ. Det er borgerens hjemkommune, der ved en visitation afgør, om en borger er berettiget til en plejebolig.
Hvis man af sin hjemkommune er visiteret til en plejebolig, kan man frit vælge, om man
vil bo i en kommunal plejebolig eller på et friplejehjem. Vælger man et friplejehjem, kan hjemkommunen indgå en aftale hvor som helst i landet.
Det har ingen økonomiske konsekvenser for borgeren, om man vælger et kommunalt plejehjem eller et friplejehjem.
Et friplejehjem ejes og drives ikke af en kommune men typisk af en selvejende institution og med udgangspunkt i holdninger og værdier. En selvejende institution skal ikke tjene penge eller give overskud til en ejer.
Her på Himmelev gl. Præstegård er medarbejderne guldet. Det er dem, som gør en stor forskel i vores hverdag. En stor del af medarbejderne har været ansat her i mange år. Vi vil kendes på “ånden” den gode stemning, nærvær, rummeligheden, den gode mad, kreativiteten, og den menneskelige forståelse.
Vi lægger derfor vægt på at ansætte de rigtige mennesker i faste stillinger. Samtidig er vi åbne for at modtage engagerede personer i praktik eller arbejdsprøvning.