Find Sociale tilbud her.

FindSocialeTilbud.dk er Danmarks største oversigt over opholdssteder, dagskoler, botilbud og andre sociale tilbud.

Tilmeld dit sted i dag.

Telefon: (+45) 88 37 47 88
E-mail: [email protected]

Håndtering af urolige teenagere: En 7-trins vejledning til forældre

Når vi først bliver forældre, hører vi så meget om de “forfærdelige to’er”, som nogle af dem definerer som “en periode i et barns tidlige sociale udvikling, der er forbundet med truende eller uretfærdig adfærd.” Mens toårige virkelig kan være en håndfuldt, der er intet, der sammenligner med udfordringen med at opdrage en teenager – især den der kæmper med afhængighed eller andre problemer.

 

 

 

 

Mange forældre ved ikke, hvad de skal gøre eller hvordan man reagerer, når deres liv bliver vendt på hovedet af deres teenagers adfærd. Deres forældre bliver en konstant cyklus med forsøg og fejl, da de forsøger at navigere deres vej gennem stormen. Men der er nogle ting, alle forældre kan gøre for at hjælpe med at forbedre en vanskelig situation.

 

Brug disse 7 tips til at gøre dit liv nemmere og hjælpe med at motivere din teenager til at ændre.

 

 

1.    Elsk dit barn ubetinget

 

Teenagere vil teste dig selv under de bedste omstændigheder. Når din teenager kæmper med afhængighed, vil de dog teste dig på måder du aldrig kunne have forestillet dig.

Det er nemt at tro, at det er okay at tage en pause fra at elske dit barn, mens de sætter dig igennem helvede. Men det er det ikke. Et uroligt barn har brug for din kærlighed mere end nogensinde, og viser dem, at du elsker dem selv i de værste tider, vil øge deres selvværd og lade dem vide, at de har din støtte.

 

 

2.    Øv selvpleje

 

Mens din teenager kæmper, kan din første tilbøjelighed være at fordybe dig i deres situation og forsøge at rette ting. Men du er ikke en superhelt, og du kan ikke rette deres afhængighed. Hvad du kan gøre, er imidlertid at tage sig af dig selv.

 

I stedet for at blive afhængig af dit barns afhængighed, fortsæt med at leve dit liv og gøre ting, der får dig til at føle sig bedre. Det er slet ikke egoistisk at gøre dette. Faktisk vil koncentrere sig om selvpleje holde dig sund og mentalt stærk – ting du har brug for for at hjælpe din teenager, når de har brug for det mest.

 

 

3.    Hold roen

 

Når du finder ud af at din teenager har et stofmisbrugsproblem, bliver du vred. Det er en helt normal reaktion. Men uanset hvor svært det er, skal du holde din vrede i skak.

Skriger på dit barn, ved hjælp af profanitet, kalder dem navne eller optræder fysisk imod dem, hjælper slet ikke noget. Vrede rager kun mere vrede. Hvis du er sur, er du teenager også vred. Og deres vrede vil sandsynligvis få dem til at øge deres negative adfærd.

 

 

4.    Lyt, lyt, lyt

 

At tale med din teenager om deres problemer er helt afgørende. Men lytning er eksponentielt vigtigere.

Dit barn er ondt, og de skal vide, at du bekymrer dig om, hvordan de føler. I stedet for at lave alle de taler, skab et miljø, der gør det muligt for din teenagere at dele deres tanker komfortabelt. Spørg åbne spørgsmål, så de uddyber mere. Validere deres følelser og empati med dem. Vær støttende. Og vigtigst af alt, vær en ekstraordinær lytter.

 

 

5.    Vær ikke en Enabler

 

Det er så nemt at blive en enabler, når dit barn er afhængigt. Du vil ikke have, at de gør ondt, så det bliver lettere for dem at være et naturligt parentalinstinkt. Problemet er, at ved at gøre din teenagers liv lettere gør du ofte også deres afhængighed lettere.

 

Du kan hjælpe dit barn uden at muliggøre, men det kan tage en del øvelse. En god tommelfingerregel: At gøre ting, der giver dem mulighed for at fortsætte deres anstrengelige adfærd, gør det muligt og at gøre ting for at hjælpe dem med deres opsving er acceptabel støtte. Så at give din teenager penge er ikke okay, men at køre dem til et AA møde er helt fint.

 

 

6.    Vær som et hold og stole på hinanden

 

Når du har en afhængig teenager, er det utrolig vigtigt, at begge forældre er på samme side med hensyn til, hvordan situationen skal håndteres. Du er nødt til at præsentere en forenet front og lade dit barn vide, at mor og far skal handle og reagere på samme måde.

Når begge forældre er i fuld enighed, vil forventninger og konsekvenser være konsekvente. Noget mindre vil sende blandede beskeder til din teenager, og han eller hun vil begynde at spille en forælder mod den anden, hvilket kan skabe kaos. En ekstra bonus: Ved at være enig med din partner, vil du begge være mindre stressede og lykkeligere, og det vil gavne alle.

 

 

7.    Tøv ikke med at stille en professionel

 

At være forælder til et afhængigt barn er ikke noget, du kan forberede dig på. Der er desværre ingen brugervejledning med alle de rigtige svar. Du gør det bedste, du kan med det du ved på det tidspunkt, og du lærer som du går sammen.

 

Ingen forventer at du er en mirakelarbejder, så det er helt acceptabelt at søge professionel hjælp. Terapeuter og psykiatere kan være enorme allierede, der giver meget lindring – både for dig og din teenager. Addiction specialister kan også tilbyde stor indsigt. Forsøg ikke at gøre alt selv. Det er okay at bede om hjælp.

Bliv fundet i søgemaskinen.

Vil du være en del af FindSocialeTilbud.dk, og søgemaskinerne for henholdsvis opholdssteder, dagskoler og botilbud, så tilmeld dit sted i dag.

X
Ny henvendelse
X
Ny henvendelse
X
Ny henvendelse
X
Ny henvendelse